Night Vision Devices

Night Vision Devices (NVD eller bildförstärkare som de också kallas) är en militär uppfinning, utformat för att låta dig att se i mörker.

Nära slutet av andra världskriget, fick båda sidor fram mycket stora aktiva infraröda enheter. Dessa enheter var mycket skrymmande och var inte särskilt effektiva, och hade en stor nackdel - båda sidor kunde se den andra när de stängde sin IR-källa. Det var inte förrän under Vietnamkriget som passiva bildförstärkare utvecklades och användes i strid.

Moderna NVD är enheter som förstärker omgivande ljusnivåer för att omvandla det till en ljus bild som gör det möjligt för användaren att känna igen objekt som annars skulle förbli maskerade av mörker.

Ljuset kommer in i enheten via objektivet, där det fokuseras det på en fosfor skärm som användaren ser genom okularet (skärmen översätter bilden till en grön bild - det mänskliga ögat är särskilt känsligt för skillnader i nyanser av grönt)

 

 

Ljuset kommer in i enheten via objektivet, där det fokuseras det på en fosfor skärm som användaren ser genom okularet (skärmen översätter bilden till en grön bild - det mänskliga ögat är särskilt känsligt för skillnader i nyanser av grönt)

 

[1] Objektiv lins, [2] Fotokatodyta, [3] mikrokanalplatta, [4] Högspänningsdel, [5] Fosforskärm, [6] Okular, [7] Bildförstärkar hus

     Objektiv (1) i en mörkerseende enhet samlar ljus som inte kan ses med blotta ögat och fokuserar den i bildförstärkaren (7). Inuti bildförstärkaren finns en fotokatod (2) som absorberar detta ljus och omvandlar den till elektroner. Dessa elektroner dras sedan mot en fosforskärm (5). I Gen 2 och Gen 3 bildförstärkare passerar elektronerna först genom en mikrokanalplatta (3) som ytterligare ökar dem tusentals gånger. När denna mycket intensiva elektronflöde träffar fosforskärmen (5), gör den att skärmen avger synligt ljus. Fosforskärmen avger detta ljus på exakt samma mönster och kontraster som samlas in av objektivet och då får du fram en bild.

 

Fråga:

Varför är Night Vision enheter så dyra?

Svar:

Teknik och maskiner som inblandade i tillverkningen av NVD är mycket sofistikerad, och är därför mycket dyr i inköp. Det kan ta över 6 veckor att göra ett Gen2 bildförstärkarrör, och det med över flera hundra olika tillverkningssteg. Felfrekvensen är ganska hög, vilket i sin tur driver upp kostnaden per enhet som säljs till slutkund.

Drift & produktion: Wikinggruppen
Produkter
Övrigt